Wednesday, 12 February 2014

RESULT DAN SEMESTER 6

Bismillahirrahmanirrahim.
Hai ladies and gentleman. Pfftt.

Hmm, tak tahu kenapa malam ni teruja sikit. Hm, sedang mereka rancak membincangkan topik hangat dekat FB, so, saya ambil keputusan untuk membincangkan dekat sini. Apa dia topik hangat tu? Opkos kita sebagai pelajar bila dah nak masuk sem baru ni dan sedang lena dengan buaian cuti samada di rumah masing-masing atau di tempat percutian atau di mana-mana hendaknya, "RESULT" tidak akan lari daripada kehidupan seorang pelajar. Sejak dari pukul 3 somtin cheq duk log in, duk refresh, sampai kul 6 nak dekat pukul 7 baru dapat. 

Alhamdulillah, thank you, ALLAH. Tidak tahu aku nak cakap apa lagi. Memang tidak disangka, pointer aku yang dulu kini kembali setelah satu sem membuatkan aku kecewa dengan diri sendiri. Dan kecewa itu tidak akan selama-lamanya bersemadi dalam diri. Bak kata orang-orang tua - " there's rainbow after the rain". Gitu dia. Terima kasih juga kepada mereka-mereka (parents, lecturer, friends, siblings and the rest), kerana banyak memberi tunjuk ajar, memberi semangat, menjatuhkan semangat untuk jadikan kita lagi kuat, dan etc. Banyak benda yang cheq dah aim untuk sem depan antaranya nikah. eh? haa. adopla. Graduate dulu. Kerja dulu, baru boleh terima lamaran orang. Itu janji cheq untuk diri cheq sendiri. 

Ok, lupa pulak. Perancangan untuk bagi "award" apa untuk diri sendiri belum ditentukan lagi. Note3? Opkos la nak. Heh. Macam gempak je result dia. Biaq la, diri cheq, sape lagi untuk sayang diri cheq ni kalau bukan diri sendiri. Oh, yang tuh nanti dulu. Ni bukan kes boleh naik "stage" lagi ni. Ni baru dapat semangat selepas dikecewakan dengan diri sendiri dari sem lepas. Ah, macam baru dimintak clash jer feeling nyer. Haha. Memalam ni memang nak feeling je la ghejernya. Sapa tak feeling, petang tadi duk sebak sebab dah nak tinggalkan famili untuk sambung sem baru. Oh yeah sem baru, macam dah tua pulak. 1 tahun je lagi kawan-kawan. Dah tak lame dah. Then, intern. Then, kerja. Summa kawen. Eh?. Kome, kome tak tahu ke entah-entah jodoh kome dengan kematian? ALLAHUAKBAR!. Psstt. *betulkan spec. 

SEMANGAT. Janganlah engkau terus pudar tanpa menyapa diriku terlebih dahulu untuk menejutkan kamu kembali. *hentak kepala dekat dinding*. Ngeh. 


Selamat datang semester baru. Semester 6. Harap kamu baik-baik sahaja untuk diri ini. 


Tuesday, 21 January 2014

Curhat

Lama. Sekian lama aku tak menjengah blog ini. Blog usang. Blog yang penuh dengan tanda tanya. Penuh dengan segala sangsi. Walaupun begitu, tidak akan aku membuaikan ia dengan sangsi dan tanda tanya lagi. Akan aku ubah dengan coretan hidup yang berwajah ceria. Wahai. Bermadah pujangga pulak. Letih sudah aku bermain dengan semua itu. 

Sedang menghadap aceria tersayang, seorang sahabat menghantar SMS. Dan petang tadi, baru sahaja wajah dia bermain di fikiran aku.

 SMS berbunyi:

"Si anak: Mok, orang nk kawen masa belajor.
Si ibu: Kawenla. Nak kawen dengan ustaz ke?
Si anak: Xr, dengan engineer or artist.
Si ibu hanya ketawa. Alhamdulillah si ibu dah bagi permission."

Mesej itu menjadi tanda tanya kepada aku, apakah itu?
Dan itu adalah 'permisi' dari seorang emak terhadap sahabat. Wahai sahabat, moga dipermudahkan segala urusan untuk kamu. Moga berjumpa dengan insan yang terpilih. Moga impian kau tercapai. Moga impian kau menjadi kenyataan. 

Hanya satu pesanan dia untuk aku yang aku nak bagi balik dekat dia.
"Because ALLAH love you, and HE knew that you can face this ujian. That's why HE gave to you and to make you strong. Taqarrub yourself to HIM. Mintak doa sesungguh". 

Wahai sahabat, sungguh aku tidak kuat, tetapi aku cuba. Cuba untuk tidak lari tapi hadapi ujian itu. Ya, ujian hati. 

May ALLAH bless you, dear. May ALLAH bless you. :-)






Friday, 20 September 2013

Baro naeyo!!!

Assalamualaikum.

Sekian lama dah kot aku tak update blog. Sangat-sangat lama. Tetiba pulak malam ni rasa macam nak taip blog tapi dalam kepala tak tahu pulak dah nak taip apa. Haha. Ok, serius!

Berkenaan kos yang aku ambik sekarang, serius aku tak tahu yang aku dapat survive ke tak. Tahun 3, bayangkanlah dah kena prepare buat thesis for final year. Yelah, lagi setahun kot final year, mestilah sekarang dah kena prepare. Lainlah aku nih jenis yang buat kerja on the spot  terus siap dan kerja tu mantop. Memang tak perlu fikir dari sekaranglah. 

Bila fikir-fikir balik, pejam celik pejam celik kurang 2 tahun aku akan meninggalkan Usim tercinta. Tempat menimba ilmu aku. Memang aku akui, dulu memang aku tak berminat untuk masuk Usim, entah kenapa. Apa yang aku tahu adalah aku takda feel pun. Dulu, before dapat Usim,  dapat tawaran matrik Penang, apalagi. Sukalah weyh. Memang beriya-iya nak pergi. Niat di hati memang lepas dari SPM, nak lari dari Arabic. Lagipun, member-member ramai jugak ah yang dapat situ. Memang gembira yang amat lah. Tapi dalam masa terdekat tu, surat cinta dari USIM melayang terbang ke arah aku. Bila mak ayah dapat tahu, hm, terus dihantarnya aku di situ. Sedih tu tetap ada. 

Maka bermulalah perkenalan aku dengan USIM di alam Tamhidi. Ok, takpe. Untuk setahun awal, aku cuba mengadaptasikan diri dulu. Cuba menanam niat after tamhidi nak lari jugak dari Usim. Setahun aku duduk kat situ, eh, bila dikira balik tak cukup pun setahun kot. Bila menjelang study week untuk final exam tamhidi, aku kol ma. Ma cakap yang aku dapat tawaran SPA. Empunya hati tiada siapa yang tahu. Berbunga-bunga kau. Mata wink-wink rasa. Dahlah tawaran untuk MA ada jugak. Memang eksaitedla. Then, amat mengecewakan bila tarikh temuduga tu sehari lepas exam, agak tak sempatla. Nak prepare untuk interview bagai. Tak kan nak cincai2 je. Adoyai. Maka, terlepasla peluang keemasan aku. Sangat sangat sangat menyedihkan. Maka aku proceedkan jugak dengan final exam aku untuk tamhidi. Nak buat macam mana, bukan rezeki aku. Tapi, orang cakap, nak seribu daya, tak nak seribu dalih. Betol tak?

Dengan itu, selamatlah aku untuk meneruskan perjalanan di universiti di Nilai ini sehingga hari ini. Bila difikirkan balik, mungkin semua itu ada hikmahnya. Tak semua apa yang kita nak kita akan dapat. 

“Boleh jadi kamu membenci sesuatu padahal ia amat baik bagimu, dan boleh jadi pula kamu menyukai sesuatu, padahal ia amat buruk bagimu, Allah mengetahui sedang kamu tidak mengetahui.”
(Surah Al-Baqarah ayat 216)


[credited to BERNAMA]


Bangkit kembali!!!

Sekiranya kita boleh bersabar dan redha, maka itulah ganjaran pahala untuk kita. Sebaliknya kalau kita tidak boleh bersabar dan tidak redha, malah merungut-rungut, mengeluh dan memberontak, hanya akan menambahkan lagi dosa kita.

Sekian. Wassalam.

p/s: cerita yang panjang maka apabila diringkaskan menjadilah sebegitu rupa. 

Tuesday, 27 August 2013

Assalamualaikum...

...

...

...

Bersambung di hujung minggu ini. Saje mengada-ngada. K, jumpa nanti ya. 

Bye, wassalam. 

Sunday, 2 June 2013

Welcome Jun Welcome

Bismillah.

Bulan Jun mula membuka tirai kerana bulan May adalah sebaliknya. Banyak benda yang nak kena buat bulan ini. Itu ini begitu begini.

Sangat takut dan takut. Tetapi takut itu tidak akan hilang jika kita tidak terus menerus untuk membanterasnya.

Moga bermulanya bulan ini amalan kita hebat dan lebih hebat daripada sebelumnya. Selamat datang bulan Jun. Waahlan wasahlan syahron Yuniu.

Moga dimudahkan segala urusan. :)

Dia, AYJ. Terima kasih.



Wednesday, 22 May 2013

Masalah.

Dan hari ni kenapa perasaan itu datang lagi. Sesungguhnya aku mahu jauh. Jauh dari perasaan itu. Tapi apa yang aku mahu lari itu, dialah yang akan datang dekat. Sungguh. Aku pun tak tahu. Tak tahu dengan keadaan sebenar. Serius. Aku benar-benar tak faham. Sejauh mana lagi aku bisa merangkak, bertatih, berjalan dan berlari. Aku pun tak tahu bila aku akan rebah dan siapa yang akan terus menyambut aku. Dan aku tak mungkin hadapi semua ni seorang diri. Bila diceritakan, tiada seorang mungkin yang akan faham kerana mereka tak menghadapinya. Biarlah aku dengan kisah aku. Ok, jangan nangis. Hari esok masih diberi pilihan.

Denyut-denyut je kepala nih. #headache.

Assalamualaikum.

Sorry for everything.

Monday, 20 May 2013

Merajuk.

Merajuk dengan kakak. Hari ni cakap mahu telepon. Lame aku menanti. Tup-tup punyalah tunggu takda panggilan. Akhirnya aku yang mesej. Tapi mesej yang di reply menghambarkan. Kecewa. Tapi takpa. Aku seorang yang tak ada perasaan, hanya membiarkan ia berlalu pergi. Aku tahu yang hari ini dia keluar hospital. Mungkin penat. Ya, semua orang penat. Aku tahu akan itu. Kau orang semua pun faham kan. haha. Disebabkan itu, tetiba je aku rasa nak block no fon semua orang. Haha, bajet ramai je yang nak contact hang! haha. Hang jebat betul. Dikala mahu memblockkan no orang, maka sempat lagi aku mengacau ma tidur. Takda ghijonyer. Nasib baik ma melayan je. hehe. Thanks ma, tapi kesian jugak dekat ma. Ma lagiilah letih duk layan cucu.

Ngeh!!!. Sekian. Tak nak bercakap panjang. Hanya pendek, ringkas dan tepat. Bila dah panjang lebar mengarut jadinyer. Citer yang tak sepatutnya pula dijadikan citer. Biasalah kan penokok tambahan. 

Ha!!! Satu citer nih aku tak suka. Kawan diketepikan kerana kekasih diutamakan. Nih yang membuatkan aku berprasangka buruk. Haish. Sabar jela. Astaghfirullahulazim.

Bila la boleh tengok gambar baby ni. Lebih tenang daripada tengok muka dia. Bertenang khuzaimah!!! 



Segagah perkasa manapun seseorang itu, jikalau ada masalah dia akan merintihh jua. keeeee. 
Itulah lumrah alam mahupun kehidupan.